3 TIPS SEBELUM MEMULAKAN PHOTO SHOOT PERNIAGAAN

19 Nov 2020 adalah hari baru untuk jenama Hakmat ni nak upgrade segala benda..gambar, website, social media...WHY? kami masih baru so kena2 lah creative nak bagi orang tengok pun sedap  je mata memandang...Anyway...studio yang kami pilih ni special sebab semua crew2 perempuan so tak adalah model dengan yang lain rasa kekok...aurat pun terjaga...memang susah nak cari studio yang semua perempuan lagi2 super creative dan senang nak bekerjasama...

Masa mula riki2 tu bagi tahu lah yg kita ni banyak nak photo shoot balik almaklumlah nak upgrade semua. Dengan yakin dia orang cakap 2 jam je siap? haaaaa 2 jam je? sebelum ni 4 jam 2 barang amik gambar penat giler....since kita nak upgrade tak pa lah kita tapau 3-4 jam if any case lah kan....angkut segala yang nak photo shoot dari rumah....

 

make it short...you know what? it  tooks only 2 and half hour only...serious pro...rasa kagum giler...dari situ kita belajar kesilapan masa mula2 photoshoot untuk socmed and website nih....

1.  Photographer tak berpengalaman dalam shooting produk  dan lebih kepada shooting family,graduation for example

 Photographer yang tak boleh nak follow and propose dekat client. Pastikan masa dia orang ambil gambar korang boleh tengok dekat screen so dari situ kita nampak elok ke tak elok dia orang shoot...kalau tiba2 photographer cakap screen rosak...korang arrange lah hari lain..percayalah tanpa melihat dan benarkan photographer proceed dengan shooting adalah risiko untuk mendapat cockswain uols!!!!! so nak elak semua ni beraku korang tanya lah awal2 sebelum sesi photo shoot samada korang boleh tengok tak hasil semasa shooting tu!

2. Jangan kedekut budget..boleh nak budget rendah tapi kena berhati2 sebelum membuat keputusan sebab takut nyesal macam kita lah....survey dulu FB atau hasil kerja di instagram, siapa cilent2 dia orang contohnya dari situ kita boleh buat keputusan.

3. Pilih lah model yang dh pernah jadi model senang nak kerja....memang kalau boleh kita nak murah tapi kalau bayar murah tak da pengalaman posing..penat weeeeeh...kita pulak yang nak kena ajar..pada hal kita pun tak pandai....rate freelance model selalu kalau ambil sendiri dalam RM200/day atau lebih kalau ada juru make up..sebagai pendahuluan cari lah model yang pandai make up sendiri dan posing so dah jimat dari situ. INGAT! jangan sekali2 ambil model tak tahu posing memang korang tak puas hasil kerja nanti walaupun photographer mahal... 

Nak tahu kat mana kita photoshoot? meh kita promote sikit studio budak2 muda nih! sila jenguk2 instagram dia orang ye..

#thegrandstudio

#telekunghakmat

#hakmatcollection